/ Antyoksydanty kontra wolne rodniki

 

Wolne rodniki i przeciwutleniacze – a cóż to takiego?

 

W ciągu kilkudziesięciu lat przeszliśmy przez prawdziwą metamorfozę systemu żywienia.

Proste posiłki sporządzone zazwyczaj z tego, co dała sama natura z „ogródka”, lub z tego co „pasło się” wokół domu, zostały zastąpione sztucznymi wytworami wzbogaconymi spulchniaczami, polepszaczami i konserwantami.

Czy zdajecie sobie sprawy że cukier lub jego pochodne,  znajdują się prawie w każdym produkcie spożywczym? Warzywa i owoce, które kupujemy, choć wyglądają cudownie, pełne są środków chemicznych stosowanych przy ich uprawie.

W zasadzie zabija nas to, co powinno utrzymywać nas przy życiu, dając nam prawdziwe wartości odżywcze.

Pożywienie nie jest jednak jedynym powodem naszych problemów, nie bez znaczenia pozostaje sama natura, a także związane z nią zanieczyszczenie gleb i powietrza oraz inne czynniki mające bezpośredni wpływ na nasze życie. Środki farmaceutyczne,  które  apteki sprzedają tonami, używki, stres i ciągły pośpiech….  Żyjemy wśród wielu czynników mających bezpośredni negatywny wpływ na kondycję naszego organizmu.

 

Dużo się  mówi o wolnych rodnikach i przeciwutleniaczach, przedstawmy więc to co o nich wiemy:

Wolne rodniki  to utleniacze powstające naturalnie w procesie przemiany materii, ale to ich charakter ma znaczenie – dlatego najważniejszy z nich to aktywny rodnik tlenowy.

Podczas odżywiania, aby spalić pożywienie, które zjedliśmy, nasz organizm potrzebuje energii, którą pozyskuje z normalnych cząsteczek tlenu. Spalanie wywołuje skutek w postaci powstania dwóch typów rodników:

rodników zwanych pierwotnymi,

rodników wtórnych

To samo dzieje się podczas oddychania:

Ok. 2% wydychanego przez nas tlenu zamienia się w aktywny tlen, a w trakcie wysiłku fizycznego (w trakcie treningu), ilość ta wzrasta do ok. 20%. Są to rodniki z niesparowanymi elektronami,  bardzo niestabilne o wysokim potencjale oksydacyjnym, które dosłownie kradną brakujący elektron z innych komórek.

 

Teraz najważniejsza sprawa:

Pierwotne wolne rodniki zabierają brakujące elektrony od bakterii, wirusów, komórek chorobotwórczych zabijając je i chroniąc nasz organizm przez chorobami i zakażeniami.

Natomiast wtórne wolne rodniki w przeciwieństwie do pierwotnych powstają gdy zostaje zaburzona równowaga utleniania i redukcji i środowisko organizmu staje się kwaśne, nie mają korzystnego wpływu na fizjologię – przeciwnie szukają brakującego elektrona w zdrowych komórkach – wywołując  ich osłabienie i procesy chorobotwórcze.

W zależności od tego skąd wolne rodniki pobiorą brakujący elektron, czy inaczej mówiąc jakie komórki zostaną uszkodzone – taka występuje choroba

Dla przykładu:

– Nasze ciało to zbiór komórek DNA- nasz kod genetyczny – z badań wynika że jest on atakowany przez wolne rodniki ok. 10 000 razy dziennie.  Mimo iż DNA ma charakter samo naprawczy jego uszkodzenie spowodowane przez wolne rodniki prowadzi do raka i zawału serca

– jeżeli rodniki zaatakują komórki narządów krążenia – występują choroby serca i układu krążenia

– uszkodzenie komórek produkujących insulinę, wywołuje cukrzycę,

– utlenienie lipidów przez wolne rodniki powoduje jaskrę, zaćmę, marskość, niedokrwistość,

– wolne rodniki uszkadzają płuca,  które są bezpośrednio narażone na działanie tlenu, oraz utleniaczy zawartych np. w zanieczyszczonym powietrzu czy dymie papierosowym,

– wolne rodniki prowadzą do ogólnego spadku odporności, czyniąc nas bezbronnymi względem chorób i bakterii

Jak wiemy komórki naszego ciała dzielą się.  Każda komórka organizmu może zostać podzielona tylko określoną ilość razy.  Z wiekiem zdolność do podziału słabnie, komórki rzadziej się dzielą aż w końcu przestają to robić i umierają. Dla nas oznacza to koniec naszego życia.

To, jaki limit podziału ma dana komórka, zależy od tzw. telomenów  (końcówek DNA). Każdorazowo, kiedy dochodzi do podziału komórki, telomeny skracają się. Proces ten trwa tak długo, aż kolejne skrócenie staje się nie możliwe, czyli komórka nie może się już podzielić i umiera.

Starość zależy zatem od długości telomerów, a wg. Denhama Harmana to właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za  przyspieszone skrócenie telomenów czy inaczej mówiąc skracają życie komórek.

Czy istnieje sposób aby spowolnić lub zatrzymać ten proces?

Zacznijcie od tego, co teoretycznie jest bardzo oczywiste:

Powinniśmy mieć świadomość, że istotnym powodem tworzenia się wolnych rodników jest nie tylko naszpikowane chemią jedzenie, ale także zanieczyszczone powietrze, stres psychiczny, używki a także fale emitowane przez komputery, telewizory a także komórki oraz wiele innych.

Współczesny świat funduje nam codzienne życie w nieodzownym połączeniu w powyższymi czynnikami, rezultat?

Z upływem lat organizm zakwasza się, siła wolnych rodników rośnie, osłabia się nasza odporność – stajemy się otwartą księgą dla chorób – starzejemy się.

Udowodniono,  że  w procesie starzenia się, ilość wolnych rodników wzrasta. Naturalny proces „wyłapywania” wolnych rodników słabnie, a naturalne przeciwutleniacze przestają spełniać swoją rolę.

 

Czas się obudzić i zacząć działać!

Nie pozwól wolnym rodnikom pustoszyć twoich komórek!

W naszym organizmie gromadzą się pozostałości, które dosłownie zatruwają środowisko komórek.  Mamy w ciele 70 bilionów komórek, dla których środowiskiem jest płyn międzykomórkowy – jeżeli zostanie zatruty – komórka nie będzie w stanie pobrać składników odżywczych, tlenu, wody – co spowoduje obumarcie i śmierć.

Powstawanie produktów ubocznych jest procesem naturalnym, cała rzecz w tym aby organizm był zdolny do ich usunięcia.

Myśląc o usuwaniu skutków szkodliwych- musisz zająć się przyczyną ich powstawania czyli kwaśnym środowiskiem organizmu, a następnie używać jak najwięcej antyoksydantów, które chronią nas przed aktywnością wolnych rodników.

To tak jak z chorobą skóry, możesz na jakiś czas uporać się z zewnętrznymi zmianami, ale dopóki nie zlikwidujesz przyczyny – wysypka będzie powracać.

Antyoksydanty inaczej nazywamy przeciwutleniaczami to substancje, które oddają wolne elektrony rodnikom wtórnym, chroniąc nasz organizm przed uszkodzeniem.

O tym jak silny jest przeciwutleniacz (antyoksydant)  świadczy wartość ORP (wartość oksydacyjno-redukcyjne) . Im wartość bardziej ujemna tym większa skuteczność przeciwutleniacza. (czytaj więcej)


s1
Ciało ludzie samo wytwarza antyoksydanty.  Nazywamy je enzymatycznymi. To enzymy, które stoją na straży równowagi w naszym organizmie. Jeżeli dochodzi do nagromadzenia się wolnych rodników, uruchamiają proces ochronny komórek. Problem pojawia się wówczas, gdy ilość wolnych rodników przewyższa możliwości obronne naszej naturalnej armii.

Problem w tym, że zazwyczaj kiedy się o tym dowiadujemy, pojawia się już choroba. Dlatego tak ważne jest, aby wspomóc nasze ciało i dostarczać mu odpowiednią ilość przeciwutleniaczy wraz z pokarmem, oraz unikać czynników namnażających wolne rodniki.

Najbardziej obrazkowym sposobem pokazania procesów zachodzących w naszym ciele jest przykład z jabłkiem:

Jeżeli przetniecie jabłko i pozostawicie go na jakiś czas, zacznie się proces utleniania – pod wpływem wolnych rodników jabłko robi się brązowe. Jeżeli jednak przecięte jabłko pokropicie  sokiem z cytryny- jabłko na dłużej zachowa swój naturalny kolor.

 

Spróbujmy zatem w kilku punktach opisać jak radzić sobie z wolnymi rodnikami:

– staraj unikać stresu, np. zmieniając myślenie

– zmień nawyki żywieniowe – zadbaj o dietę

– wyeliminuj złe nawyki takie jak palenie tytoniu, picie alkoholu

– nieustannie dostarczaj przeciwutleniaczy (część przeciwutleniaczy wytwarza sam organizm, jednak pozostałe musimy dostarczyć z żywnością)

Do naturalnych przeciwutleniaczy należą m.in.:

– bogate w beta-karoten marchewki

– kapusty i sałaty

– cebule

– pomidory

– owoce leśne, jagody, borówki itp.

– warzywa kwaszone

– czarne porzeczki

– produkty zawierające witaminę A,B, i E

– witamina C – organizm sam nie wytwarza witaminy C (musi ona być dostarczona z zewnątrz)

Jednym z najlepszych naturalnych przeciwutleniaczy jest jonizowana woda, mająca bardzo silne właściwości przeciw utleniające.

W dzisiejszych czasach kiedy nie masz pewności na czym i jak wyhodowano warzywa i owoce, i nie masz pewności czy jedząc jedno i drugie dostarczasz wystarczającą ilość antyutleniaczy do swojego organizmu, warto zadbać o antyoksydant w czystej postaci jakim jest jonizowana woda której zdolność utleniania ORP jest zawsze ujemne i wynosi od -100mV do -400.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Call us! 607 257 677
503 121 028

Jonizatory24